מתכננת ניתוח הקטנת חזה וחוששת מהצלקת?
האם אפשר להשפיע על הצלקות לאחר הניתוח וכיצד?
ריכזנו עבורך את מירב המידע בנושא בכתבה הבאה
[נכתב ע״י צוות מרפאות ד״ר גוברין]
נשים רבות בעלות חזה גדול, סובלות מכאבים ומאי נוחות שמקורם במשקל החזה, ביניהם כאבי גב וצוואר, פצעים הנגרמים כתוצאה מחיכוך החזייה בעור הגב ועוד.
חזה גדול מאוד עלול להקשות אף על ביצוע פעילויות ספורטיביות ולהוביל לסרבול גופני שבתורו משפיע על יכולת התפקוד בשגרה. בנוסף, לעתים מצטרפים לתסמינים הגופניים גם קשיים חברתיים ורגשיים, כאשר גודל החזה משפיע על הדימוי העצמי והביטחון העצמי של האישה.
לעתים, עם הגיל ובייחוד לאחר לידה והנקות, החזה הופך נפול יותר, דבר המשפיע על המראה החיצוני, ומוביל לחיפוש פתרונות להרמת החזה. עבור נשים אלו, ניתוח להקטנת חזה הוא פתרון רפואי יעיל. בחלק מהמקרים ישנה העדפה להמתין עד לסיום ההריונות וההנקות.
צלקות מניתוח הקטנת חזה – למה זה קורה?
מטרתו של ניתוח הקטנת חזה היא להקטין את גודלו של החזה ולהרים אותו. כך, במסגרת הניתוח מוסרים חלק מרקמת השד ועודפי העור, וכן מבוצעת הקטנה של קוטר עטרת הפטמה.
חשוב לדעת שניתוח להקטנת חזה יותיר צלקת בשד.
ישנם מגוון גורמים המשפיעים על היווצרות צלקות ניתוח הקטנת חזה, התלויים בעור ומשתנים מאישה לאישה. גורמים אלו כוללים בין היתר נטייה גנטית להצטלקות, גוון העור (עור כהה נוטה לצלקות כהות יותר), עובי העור (הצטלקות עור דק תהיה עדינה יותר מזו של עור עבה) ועוד.
אם יש לך נטייה להצטלקות מוגזמת, מומלץ להתייעץ על כך עם הרופא המנתח.
מהן הצלקות מניתוח הקטנת חזה?
בשיטות הניתוח המקובלות מבוצעים חתכים סביב העטרה, חתכים מהעטרה אל הקפל שתחת השד, ובכיוון אופקי מתחת לשדיים.
נדגיש כי ביצוע הניתוח בשיטות חדשות, לצד שמירה על הנחיות הרופא והקפדה על מריחת חומרים פעילים לאחר הניתוח, יכולים לצמצם משמעותית את הצלקת.
כיצד ניתן לצמצם צלקות מניתוח הקטנת חזה?
צלקת מניתוח הקטנת חזה לא תעלם לגמרי, אך ישנן מספר פעולות שביכולתך לבצע, שיסייעו בצמצום הצלקת ובהשגת תוצאה אסתטית טובה יותר. הנה כמה מהן:
- תפירת החתך – אופן ומידת הדיוק בחיתוך העור ובתפירתו ישפיעו על התוצאה הסופית. לכן, חשוב לוודא שהרופא המנתח הוא בעל ידע, ניסיון ומיומנות הנדרשים בניתוחי הקטנת חזה. רופאים רבים בתחום מתעדים את תוצאות הניתוח, כך שאפשר בהחלט לבקש מהרופא להתרשם מניתוחים קודמים שביצע.
- אספקת דם תקינה לשד היא גורם חשוב נוסף, שישפיע על החלמת הרקמות. לכן, לאחר הניתוח חשוב להמנע משימוש בחזיות או בבגדים שעלולים לצור לחץ או שפשוף בשד.
- הימנעות מעישון – העישון מונע אספקת דם תקינה לגופנו, כיוון שהוא מוביל להיצרות כלי הדם. עישון עלול לפגום גם ביכולת אספקת דם וחמצן לפצע הניתוחי ובכך לפגוע בתהליך ריפוי הרקמה. אם את מעשנת, מומלץ להפסיק לעשן מספר שבועות לפני מועד הניתוח, ולהמנע מעישון לפחות בחודש הראשון לאחר הניתוח. זאת, על מנת להגדיל את הסיכוי להחלמה מיטבית ולצמצום הצלקת הניתוחית.
- טיפול בצלקת ניתוח הקטנת חזה – כיום ישנם מספר מוצרים המכילים חומרים פעילים ושימוש בהם יכול בהחלט לסייע בצמצום צלקות ניתוח הקטנת חזה.
שיטת הטיפול המשולש, שפותחה על ידי ד"ר גוברין, נותנת מענה ייעודי לנשים שעברו ניתוחי חזה בכלל וניתוח הקטנת חזה בפרט. השיטה פותחה בשיתוף מעבדות פרמצבטיות וקיבלה רישיון ממשרד הבריאות הישראלי, מורכבת משלושה מרכיבים המשלימים זה את זה, ומיועדים לטיפול כבר מיד לאחר הניתוח.
שלב ראשון כולל הטיפול שימוש בסרום מרוכז, המכיל חומרים פעילים המעודדים ייצור אלסטין וקולגן ומסייעים בחידוש העור.
שלב שני מתמקד בריפוי מהיר של הצלקת, בעזרת קרם פעיל המעודד את העור לייצר קולגן במבנה מרושת ומאורגן, וכולל חומרים אנטי דלקתיים המסייעים גם הם בריפוי.
שלב שלישי בטיפול מתמקד בשימור איכות וגמישות העור בטווח הארוך, בעזרת שימוש בקרם מרוכז המכיל חומרים פעילים, וניתן להתחיל להשתמש בו כחודש לאחר הניתוח.
חשוב לדעת שיחלפו שישה חודשים עד שנה עד לקבלת המראה הסופי של הצלקת, ולכן יש בהחלט מקום להמשיך ולטפל בעור בחודשים שלאחר הניתוח, ולהתאזר בסבלנות.