זה עתה עברת ניתוח באף, כעת מתחילה תקופת ההחלמה. דף זה נועד להסביר ולהקל עליך בתקופה זו.
ניתוח אף הוא ניתוח שמתבצע לצרכים רפואיים, קוסמטיים או שניהם יחד. מדובר באחד הניתוחים הפופולריים ביותר בעולם כיום, תודות ליכולת שלו לשפר את איכות החיים של המטופלים באופן משמעותי.
במהלך הניתוח, הכירורג יוכל לשנות את מבנה העצם שבאף, את מבנה הסחוסים, את העור שעוטף את האף או אף את שלושתם, בהתאם לצרכים של המטופלים, לתווי הפנים שלהם ועוד.
במאמר זה נתמקד בשלבי ההחלמה אחרי ניתוח אף, כמו גם בהנחיות שיש להקפיד עליהן לאחר הניתוח, על מנת שלא לעכב את תהליך ההחלמה או לפגוע בו.
יום הניתוח
מיד לאחר הניתוח תועברו לחדר ההתאוששות, ולאחר מספר שעות כבר תוכלו להשתחרר הביתה. בשלב זה רצוי לנוח במיטה ולהימנע מכל פעילות פיזית. חשוב לדעת כי מטבע הדברים, נפיחות אחרי ניתוח אף היא עניין צפוי, ולכן, במהלך היום האזור צפוי להתנפח, ותבחינו בסימנים כחולים באזור האף, העפעפיים ולעיתים אף בשאר הפנים.
במהלך הלילה הראשון שלאחר הניתוח הנפיחות תגבר, וייתכן שתופיע גם באזור המצח, הלחיים והשפתיים. שטפי דם בתוך העיניים גם הם תופעת לוואי אפשרית. על מנת למתן את הנפיחות, ניתן ורצוי לקרר את העפעפיים באמצעות קרח עטוף במגבת.
לחילופין, ניתן להניח פד גזה על העיניים, ומעליו שקית ניילון עם קרח. בנוסף, על מנת להפחית ככל הניתן את תופעות הלוואי, יש להקפיד לשכב כשהראש מוגבה באמצעות מספר כריות במשך כל השבוע הראשון שלאחר הניתוח.
ביום הראשון ייתכן ותחושו בכאב, אם כי מדובר בכאב קל יחסית, אותו ניתן יהיה להקל באמצעות שימוש במשככי כאבים. הכאב צפוי לפוג כבר למחרת, או לכל הפחות להתמתן משמעותית.
ארבעה ימים ועד שבוע לאחר הניתוח
בשלב זה, הנפיחות צפויה להתחיל לרדת ותוכלו לשוב ולנוע בחופשיות בבית, אם כי יש להמשיך להקפיד ככל הניתן על מנוחה ולהימנע מביצוע פעילות גופנית.
בימים שלאחר הניתוח, ייתכן שתמשיכו לחוות דימום קל מהאף. כאשר הדימום יחלוף, תיתכן הפרשה צהובה או מימית.
בתקופה זו, יש להקפיד להחליף את פד הגזה שעל הנחיריים כאשר הוא הופך לספוג בדם או בהפרשה. אם מתעורר הצורך, ניתן לנקות את פתח הנחיריים בעדינות באמצעות מגבון לח.
במשך כל השבוע הראשון, יש להימנע ממאכלים קשים שדורשים פעולות לעיסה מוגזמות, ובמקום זאת, יש לאכול מאכלים רכים כמו מרקים, דברי חלב, פירה וכדומה.
במידה ובתקופה זו מופיע דימום חזק מהאף או הנפיחות מתגברת או מופיע חום שגבוה מ-38 מעלות, יש ליצור קשר עם צוות המרפאות.
10 ימים לאחר הניתוח
בחלוף 10 ימים מיום הניתוח, ניתן כבר להוריד את הסד. יש לעשות זאת במקלחת, לאחר חפיפת השיער והרטבה יסודית של הסד.
לאחר שהסד והאף רטובים, ניתן להכניס בעדינות מקלון אוזניים בין העור לסד, ולהפעיל מעט לחץ על מנת לשחרר את הסד מהאף. פעולה זו אינה כרוכה בכאב.
לאחר הסרת הסד, יש לנקות בעדינות את שאריות הדבקים והפלסטרים שנותרו על האף. לצורך העניין, ניתן להיעזר בגזה טבולה באצטון.
חשוב להבין כי ניקוי האף אחרי ניתוח אף זו פעולה שיש לבצע בעדינות ובזהירות. אם שאריות הדבק אינן יורדות במלואן – ניתן להמשיך ולהסיר אותן בימים שלאחר הורדת הסד.
את החוטים שליד הנחיריים ניתן למשוך קלות, לגזור או אף להשאיר ולתת להם להתמוסס וליפול מאליהם. יש לציין כי בשלב זה, האף עוד יהיה נפוח, וייתכן כי המראה שלו יהיה רחוק מהציפיות.
אין לייחס לכך כל חשיבות, שכן התוצאה הראשונית תופיע רק לאחר כחודש ויותר ממועד הניתוח. לאחר הורדת הסד, ניתן לחזור להתאפר.
חודש ועד חצי שנה לאחר הניתוח
כחודש אחרי ניתוח אף, יש להגיע לביקורת במרפאה. בשלב זה הנפיחות כבר צפויה לרדת באופן משמעותי, וניתן יהיה לשוב ולבצע פעילות גופנית בהדרגה.
חשוב להקפיד שלא לשזף את האף בתקופה זו במשך חודשיים או שלושה, כך שיש להקפיד על מריחת קרם הגנה SPF50 לפני כל יציאה לים או לשמש, ולעשות שימוש בכובע מצחייה לכל אורך התקופה.
את התוצאות הסופיות של הניתוח ניתן יהיה לראות רק לאחר חצי שנה ומעלה.
מה אסור לעשות אחרי ניתוח אף ועל מה חשוב להקפיד?
ישנם מספר דברים עיקריים שיש להקפיד עליהם לאחר ניתוח אף:
- אין להרכיב משקפיים אחרי ניתוח אף או להפעיל על האזור כל לחץ. ניתן לשוב ולהרכיב משקפיים קלים כשבוע לאחר הורדת הסד, וזאת בתנאי שהם אינם משאירים סימן בצידי האף.
- אף סתום אחרי ניתוח אף הוא תופעה רווחת, אשר נובעת מנפיחות פנימית וחיצונית, כמו גם מהפרשות וקרישי דם באף.מדובר בתופעה זמנית שחולפת מאליה, כך שיש להתאזר בסבלנות ולהימנע מחיטוט באף או מקינוח האף במשך ששת השבועות הראשונים שלאחר הניתוח, שכן פעולות אלה עלולות להוביל לדימום. על מנת להקל על התחושה, ניתן למרוח בתוך האף משחת וזלין או משחת סינוז מנטול. בעת הצורך, ניתן להספיג את ההפרשות עם מגבון או נייר סופג.
- בכל מקרה בו אתם חשים בצורך להתעטש, יש להחזיק את הסד עם האצבעות ולהתעטש.
- יש להימנע מחבלות ומכות באזור האף לכל אורך תקופת ההחלמה.
- בכל התקופה שבה מורכב הסד על האף, אין להזיז אותו.
הקפדה על כל ההנחיות הללו, כמו גם על ההנחיות הנוספות שיינתנו לכם במרפאה, תבטיח תהליך החלמה כמה שיותר מהיר ותפחית את הסיכון לסיבוכים.
הוראות להורדת הסד
- כעבור 10 ימים ניתן להוריד את הסד. הספירה מתחילה להיעשות מיום לאחר הניתוח.
יש להיכנס למקלחת (רצוי לשבת על כיסא), לחפוף שיער ולהרטיב היטב את הסד, לאחר שהאף רטוב, ניתן להכניס מקלון אוזניים בין העור לסד ולדחוף קלות. פעולה זו איננה כואבת ומשחררת את הסד מהאף בקלות רבה.
עם ירידת הסד יש לנקות בעדינות את שאריות הדבק והפלסטרים שנותרו על האף, בגזה טבולה באצטון. ניתן להוריד את שאריות הדבק גם בימים שלאחר הורדת הסד.
- את החוטים שליד הנחיריים אפשר למשוך קלות או לגזור, אפשר גם להשאיר, הם ימסו ויפלו מאליהם.
- לאחר הורדת הסד, יתכן כי האף יהיה נפוח מעט ומראהו מוזר לך. אין לייחס חשיבות לכך.
בהמשך, הנפיחות יורדת והתוצאה הראשונית תופיע כעבור כחודש ויותר לאחר הניתוח.
כדי לזרז את ירידת הנפיחות, רצוי להמשיך לשכב עם ראש מורם עד כמה שאפשר.
לאחר הורדת הסד, ניתן להתאפר. שבוע לאחר הורדת הסד ניתן להרכיב משקפיים קלים שאינם משאירים סימן בצידי האף. במידה ונוצר סימן באף לאחר רבע שעה, יש להרחיב את האפונים במשקפיים, בחנות משקפיים או להניח גזה בין האף למשקפיים או בינתיים להשתמש בעדשות מגע.
- חודש לאחר הניתוח, אפשר להתחיל ספורט בהדרגה, ניתן למרוח קרם הגנה על בסיס מים SPF50 – לפני כל יציאה לים או לשמש, בנוסף, יש לשים כובע מצחייה – אין לשזף את האף! משך חודשיים שלושה.
- תוצאה סופית ניתן לראות רק לאחר חצי שנה ויותר.
ככל שהעור עבה יותר יארך הזמן עד להחלמה סופית, ירידת הנפיחות וקבלת התוצאה הסופית של הניתוח.
יש להתאזר בסבלנות! רק לאחר ההחלמה הסופית וירידת כל הנפיחות מהאף, ניתן להבחין בתוצאה הסופית של הניתוח.
- ביקורת חודש לאחר הניתוח, בתאום מראש עם המרפאה.
סימנים שמצריכים הנחיות מהמרפאה:
- דימום חזק מהאף שאינו נפסק לאחר 20 דקות.
- חום מעל 38 מעלות.
- נפיחות שמתגברת לאחר היום הרביעי.
החלמה מהירה וקלה, ד"ר גוברין.