ניתוח להוצאת שתלים, לימפומה מסוג (Anaplastic large cell lymphoma) ALCL
ותחלואת שתלי שדיים BII (Breast Implant Illness)
לאחרונה, נשים אחדות פונות להוצאת שתלי סיליקון משדיהן, בשל החרדה להתפתחות תופעות לוואי מסוכנות העלולות להופיע בגופן בשל השתלים. תופעה זו מקבלת כוח משמועות ורכילות רבה הנפוצות בנושא. סיליקון הוא החומר ממנו בנויים השתלים. הסיליקון ידוע כחומר אינרטי (אינו מעורב ואינו לוקח חלק בפעילות הביולוגית או הכימית של הגוף).
משך השנים נערכו מאות מחקרים במטרה לבדוק קשר אפשרי בין סיליקון לבין גידולים או תופעות לוואי שונות בשדיים ובגוף.
עד היום הועלו חשדות בדבר הקשר בין סיליקון ג'ל ו/ או חספוס מעטפת המשתל לבין התפתחות לימפומה נדירה מסוג- NON HODGKIN, ANAPLASTIC LARGE CELL LYMPHOMA (ALCL)
גידול נדיר ביותר המיוחס בעיקר למעטפות מחוספסות של שתלים, שאינם עוד בשימוש.
שכיחות מחלה זו היא אחד לשלושת אלפים נשים (1:3000), (נדיר ביותר) בעוד סיכון לחלותבסרטן השד הוא ככלל, אחד לתשע נשים (1:9).
ALCL היא מחלה שבד"כ קלה לאבחון ולטיפול ואף ניתן להחזיר את השתלים לגוף, באם רצונה של האישה בכך. כמן כן, הועלו חשדות לאפשרות להתפתחות נדירה של מחלות ריאומטיות או של מערכת החיסון.
תחלואת שתלי שדיים BII (Breast Implant Illness)
תלונות נפוצות אצל נשים המבקשות לעבור ניתוח להוצאת שתלים מגופן בשל תחלואת שתלי שדיים:
עייפות, חולשה, סחרחורת, הזעה, ירידה או עליה בתאבון ובמשקל, לעיתים כאבים במפרקים מלווה בנפיחות, הרגשת חום מבלי שסיבתו המדויקת ידועה ועוד. אגב, כולן תופעות המופיעות באופן טבעי גם אצל נשים שכלל אין בגופן שתלים (לעיתים גם בגברים ניתן לראות תופעות דומות).
סיליקון הוא חומר אליו אנחנו נחשפים כמעט מיום היוולדנו. יש כיום יותר מ-1000 מוצרים רפואיים לשימוש המכילים סילקון.
למעשה אנו נושמים, שותים ואוכלים סיליקון לעיתים קרובות כבר מיום היוולדנו. מוצץ, בקבוקים להאכלת תינוקות, צעצועים, זונדות, קטטרים, קוצבי לב, מפרקים מלאכותיים ועוד ועוד, כולם מכילים סיליקון. הסיליקון אגב החליף במוצרים רבים, את הגומי ואת הפלסטיק.
בהזדמנות זו יש לציין כי אנו (כולנו) אוכלים מדי שבוע גם כ-5 גרם פלסטיק הנכנס אל גופנו, בשל חלקיקים זעירים המשתחררים מאריזות פלסטיק, של מזון, מוצרי חקלאות ודגה מהים, כמויות שהולכות ומצטברות משך השנים לקילוגרמים רבים. בנוסף, אנו כמובן חשופים לזיהום אויר, חומרי ניקוי, מוצרי הדברה, מתכות כבדות, רעלים שונים, תכשירי קוסמטיקה, תרופות ועוד ועוד.
אנחנו יכולים לייחס כמובן לסיליקון כל תופעה הנגרמת ע"י אחד מגורמים אלה. אך האם הסיליקון הוא האחראי (האשם) באמת לכל תופעה בגופנו או לכל תחלואינו, כאשר אנו מוקפים משך כל חיינו בכל כך הרבה גורמים סביבתיים מזיקים, שהשפעתם ההרסנית ידועה.
מצורפת פה רשימה ארוכה מאוד של תופעות לוואי אפשריות:
- בלבול, קשיי התמצאות, ירידה בחשק המיני, עצבנות.
- הפרעה בריכוז או בזיכרון, איבוד זיכרון, רעד, הפרעה בדיבור, תחושת עקצוץ, חוסר/קהות בתחושה, רדמת, נדודי שינה, עייפות, תחושה משונה.
- הפרעות בשיווי המשקל, נפילות.
- יובש בפה, עצירות, הקאות, גזים, שלשול, בחילות, בטן נפוחה.
- נפיחות של הגוף, כולל הגפיים.
- התכווצויות שרירים, כאב מפרקים, כאבי גב וגפיים.
- כאב גרון.
- אובדן תאבון, ירידה במשקל, ירידה ברמת הסוכר בדם, עלייה ברמת הסוכר בדם.
- אי שקט, דיכאון, חרדה, שינויי מצב רוח, קושי במציאת מילים, הזיות, חלומות משונים, התקפי פאניקה, אפתיה, תוקפנות, קושי בחשיבה, בעיות בתפקוד המיני.
- שינויים בראייה, ריצוד עיניים, הבזקי אור, תנועות קופצניות, ירידה בתגובות רפלקס.
- פעלתנות, סחרחורת בעמידה, רגישות עורית, איבוד טעם, תחושת צריבה, רעד בתנועה, ירידה ברמת ההכרה, אובדן הכרה, עילפון, רגישות מוגברת לרעש, תחושת מחלה.
- טשטוש ראייה, ראייה כפולה.
- עיניים יבשות, נפיחות או כאב בעין, חולשת עיניים, עיניים דומעות, גירוי בעין.
- הפרעות בקצב הלב, קצב לב מוגבר, לחץ דם נמוך או גבוה, שינויים בדופק.
- הסמקה, גלי חום.
- קושי בנשימה, יובש באף, אף סתום.
- יצירת רוק מוגברת, צרבת, רדימות מסביב לפה.
- הזעה, פריחה, צמרמורות, חום.
- עוויתות שרירים, נפיחות במפרקים, קשיחות שרירים, כאב כולל כאב שרירים, כאב צוואר.
- כאב בשדיים.
- קושי או כאב במתן שתן, בריחת שתן.
- חולשה, צמא, לחץ בחזה.
- שינויים בבדיקות דם ותפקודי כבד (עלייה בקראטין פוספוקינאז בדם, עלייה באנזימי כבד,ירידה בטסיות הדם, נויטרופניה, עלייה בקריאטינין בדם, ירידה באשלגן בדם).
- רגישות יתר, נפיחות בפנים, גרד , נזלת, דימום מהאף, שיעול, נחירות.
- כאבים במחזור החודשי.
- ידיים ורגליים קרות.
למי מאיתנו לא היו אי פעם תלונות וסימפטומים מעין אלה המופיעים כאן?
תלונות אלה או חלקן אופייניות גם לנשים המבקשות להוציא שתלי סיליקון מגופן, כביכול, בשל תחלואת שתלי סיליקון (BII) אך לציין כי רשימה זו כלל אין לה קשר כלשהו לסיליקון.
היא נלקחה מעלון המתאר את תופעות הלואי של תרופות בשם LYRICA או ,CIPRALEX תרופות נפוצות או דומיהן הנמצאות בשימוש יומיומי רחב.
לנשים זכות מלאה להכניס או להוציא שתלי סיליקון מגופן, אך נשים הפונות להוציא שתלי סיליקון מחשש כי הן סובלות מתחלואה שנגרמה מסיליקון (BII) לרוב פוגעות בעצמן ובשדיהן בשל ייחוס מוטעה של תלונותיהן לשתלי הסיליקון שבגופן.
הוצאת שתלים בד"כ תגרום לשדיים להראות רפויים וצנוחים ותהיה פגיעה קשה בצורתן, ביופיין וכמובן בדימוי הגוף הנשי.
יש המגדילות לעשות ומבקשות לכרות גם את הקופסית (רקמת חיבור המחוברת בחוזקה ובאופן הדוק לשדיים או לשרירים ולצלעות) מתוך שחושבות, כי כך יצליחו לסלק את כל שיירי הסיליקון מגופן. ניתוח זה כרוך בתחלואה קשה כזיהום, דימום, פגיעה בריאה ועוד בעיקר אם הוא מבוצע בידיים בלתי מנוסות.
רצוי כמובן לדעת שאם יש סיליקון בקופסית, אז יש בוודאי סיליקון כבר גם בתוך השד עצמו, בתוך כלי הדם, המערכת הלימפתית ובלוטת הלימפה, המקיפות את השד, כך שכריתת הקופסית בכל מקרה לא תסלק את כל הסיליקון שיוותר בגוף.
כפי שצוין קודם, ההחלטה היא של האישה להכניס או להוציא שתלים מגופה, אך ההחלטה חייבת להיות עניינית. היא חייבת לקחת בחשבון את כל היתרונות, אבל גם את כל החסרונות הכרוכים בפעולה זו, בעיקר בשל העובדה שהיא פועלת על פי הנחות, השערות, שמועות ולחצים מבלי שיש בידה אבחנות מוצקות הקושרות את הסיליקון לתופעות בגופה.
למרות הכל, באם הוחלט להוציא את השתלים ולכרות גם את הקופסית,יש לבצע את הניתוח בזהירות ובמיומנות רבה. הקופסית כאמור מחוברת לעיתים בחוזקה אל רקמת השד אל השריר של בית החזה ואל הצלעות. יש לבצע את הכריתה בעדינות ובמיומנות רבה, כדי למנוע מחד פגיעה ברקמת השד שעדיין נותרה ומאידך להימנע מפגיעה בכלי דם גדולים בבית השחי או ניקוב של הריאה.