פתרון קל לבעיה כבדת משקל- שתלים קלי משקל לניתוחי הגדלה ושחזור שדיים
אוראל גוברין-יהודאין1 ,יועד גוברין-יהודאין2
1-המחלקה לכירורגיה פלסטית, מרכז הרפואי ע"ש סוראסקי, תל- אביב, ישראל.
2– הפקולטה לרפאה, אוניברסיטת בן- גוריון בנגב, ישראל.
מסרים שנלמדו מכתיבת המאמר:
- למשקל השתל, לאו דווקא נפחו, תרומה משמעותית בגרימת סיבוכים בתר ניתוחיים ארוכי טווח בניתוחי שד מבוססי שתל. למעשה, יש לייחס למשקל השתל את כל אותן תופעות הלוואי שיוחסו לגודל השתל.
- שתלים קלי- משקל B-Lite®– lightweight breast implants (G&G Biotechnology Ltd., Israel) מספקים הפחתה של כ-30% ביחס שבין המשקל לנפח בהשוואה לשתלים זהים במידתם העשויים סיליקון או מי מלח.
- הטכנולוגיה החדשנית עשויה לשפר עוד יותר את בטיחות הניתוחים ואת שביעות רצון המטופלות.
תקציר
ניתוח הגדלת חזה ושחזור שדיים עם שתלים ממשיכים להיות בין הניתוחים הפלסטיים השכיחים ביותר בעולם. על אף רמת בטיחות גבוהה המיוחסת לניתוחים אלו, ההתערבות הניתוחית כרוכה לעיתים בסיבוכים בתר-ניתוחיים, אשר חלקם, נמצאו קשורים ישירות למאפיינים הביומכניים של רקמות רכות ותגובותיהן לכוחות דחיסה והעמסה המופעלים על ידי משקל השתלים.
אנו דנים בסוגיה זו תוך התבססות על עקרונות פיזיקליים יסודיים מחד ותכונות החומר מאידך.
במאמר זה אנו מתארים פתרון טכנולוגי חדשני להפחתת משקל שתלי החזה.
השתל קל המשקל B-Lite®– lightweight breast implant (G&G Biotechnology Ltd., Israel), שנחשב לראשון והיחיד מסוגו בעולם, מייצג התפתחות משמעותית חלוצית וחדשנית בתחום הכירורגיה הפלסטית. השתל הקל מאפשר למנתח להעניק למטופלת את גודל וצורת השד הרצויה, בד בבד עם הפחתת הסיכון לפגיעה בשלמות ויציבות רקמת השד והסיכון לעיוות רקמת השד בטווח הארוך. הפחתת הסיכון עשויה להוריד את שיעורי החזרה לשולחן הניתוחים, ובכך, להעלות את בטיחות הטיפול יחד עם עלייה בשביעות רצון המטופלות.
הקדמה
מאז החל השימוש בארה״ב בשתלי שד מבוססי ג'ל סיליקון בשנת 1962, הגדלה ושחזור שדיים הפכו להליכים ניתוחיים נפוצים מאוד. למעשה, בכל שנה מבוצעים מעל 1.8 מיליון ניתוחי הגדלת שדיים ברחבי העולם [1]. ניתוחים אלה מתפארים בשיעורי שביעות רצון גבוהים במיוחד [2, 3] בקרב נשים בכל קבוצות הגילאים [1] המבקשות שיפור קוסמטי של נפח החזה והסימטריה שלו. לניתוח הגדלת שדיים מיוחסות השפעות חיוביות נוספות רבות, ביניהן, שיפור הביטחון העצמי, רווחתן הנפשית והמינית של נשים ואף שיפור איכות חייהן [4].
בעשור האחרון נצפתה עלייה בכל שנה במספרם של ניתוחי הגדלת שדיים המבוצעים בארה"ב, עד כדי דירוגם כניתוח הקוסמטי הנפוץ ביותר [1, 5]. בנוסף, נצפתה עלייה משמעותית באחוז ניתוחי שחזור שד מיידי שלאחר סרטן שד, בשנת 2014 (43%) לעומת הנתון המקביל בשנת 2005 (27%) [6].
לפי נייר עמדה שפורסם לאחרונה ע״י האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בישראל, מדי חודש מבוצעים בישראל כ- 300 ניתוחים להגדלת שדיים עם כ- 600 שתלים ו 25 ניתוחים לשחזור שד עם כ- 30 שתלים. ההערכה היא כי כ- 8000 שתלי סיליקון מושתלים מדי שנה בישראל [7].
אולם, על אף שימושם הנפוץ והבטיחות הגבוהה המאפיינת ניתוחי שד מבוססי שתל, [8, 9], הם מקושרים למספר סיבוכים בתר- ניתוחיים אשר נותנים אותותיהם בקרב מטופלות רבות ככל שעולה פרק הזמן אשר חלף מהניתוח [9] ונושאים שיעור לא מבוטל של ניתוחים מתקנים [10].
בהתבסס על מחקרים קליניים גדולים, מנהל המזון והתרופות האמריקאי ה-FDA (Food and Drug Administration), דיווח על סיבוכים נפוצים הכוללים, זיהום, התכווצות קופסית, קרעים, ניתוחים חוזרים הוצאת שתלים ולימפומה מסוג Breast implant- associated anaplastic large cell lymphoma. סיבוכים נוספים כוללים דלדול רקמת שד, צניחת השד, אובדן חישה, קריסת הקפל התת שדי (IMF inframammary fold-) [9, 11-14]. חלק ניכר מסיבוכים אלו, שלעיתים בלתי הפיכים, מיוחסים ישירות לתכונות הביומכאניות (ויסקואלסטיות) של רקמות השד ולתגובתן לכוחות העמסה ודחיסה המופעלים עליהן ע״י שתלים בשדה כוח המשיכה [15-17]. יתרה מכך, שינויים מבניים מאוחרים ברקמת השד, שהיארעותם מיוחסת לניתוחי הגדלת השדיים הראשונית, מביאים לנחיצותם של ניתוחים חוזרים וניתוחי הרמת שדיים משניים, אשר להם מיוחסים סיבוכים נוספים [18].
בעוד שבעבר נעשו שיפורים בטכניקות הניתוחיות, במעטפות השתלים ובכמה מהמאפיינים של חומרי המילוי, כל השתלים, מאז הצגת שתל השד הראשון, היו כמעט כולם בעלי אותה צפיפות, בקירוב – 1 מ"ל של נפח שוקל כ-1 גרם [15-17, 19-21]. ההכרה כי שתל שד בעל משקל נמוך יותר יגרום לשיפור תוצאות ארוכות-הטווח עבור מטופלות העוברות ניתוחים להגדלת שד ושחזור שד, עודדה את פיתוח השתל קל-המשקל הראשון בעולם [17]. השתל הקל B-Lite® מסוגל להפריד ולנתק לראשונה בין משקל ונפח השתל על מנת להתגבר על ההשפעה השלילית תלוית-המשקל של כוחות מכניים על רקמת השד. שתל קל-משקל צפוי לאפשר למנתח ליצור את התוצאות האסתטיות הרצויות, לפי רצון המטופלות, תוך הפחתת הסיבוכים המקושרים לתהליכים הנובעים מהשפעה מתמדת של משקל השתל [16, 17, 22]. הימנעות כזו מפגיעה ביציבות או שלמות רקמת השד, צפויה לשפר את שביעות רצון המטופלת ואת התוצאות ארוכות-הטווח מהניתוח.
מאמר סקירה זה דן בתרומת המשקל של שתלי שד לסיבוכים לאחר ניתוחי הגדלה ושחזור שדיים ומציג פתרון טכנולוגי חדשני בדמות שתלי חזה קלי משקל. שתלי השד קלי המשקל, הדגימו עד כה מצוינות ביעילותם ובבטיחות השימוש בהם, יחד עם שביעות רצון גבוהה, בקרב המנתחים וחשוב מכך, בקרב המטופלות.
משקל ככוח מרכזי הפועל על השד
ממצאים קליניים, חוקים פיזיקליים יסודיים ומחקר תכונות החומר של רקמות רכות, הובילו לגיבוש הדעה המדעית כי משקל השתל, ולא הנפח שלו, הוא זה שעומד בבסיס הפגיעה ברקמת השד והעיוות שלה.
שדיים כבדים יותר צונחים יותר
השפעת המשקל על הרקמות הרכות של השדיים מוצגות בתמונה 1- אסימטריה בשדיים לפני התערבות ניתוחית. ניתן בקלות לראות כי כאשר יש אסימטריה בשדיים, השד הגדול תמיד צנוח יותר. באופן אינטואיטיבי, אנו מייחסים את הצניחה לגודל השד, בעוד שבמציאות הסיבה בבסיס הצניחה היא משקל השד.
תמונה 1- אסימטריה בשדיים לפני התערבות ניתוחית (תמונות באדיבות ד"ר ג׳קי גוברין).
משקל הוא כוח שבו גוף נמשך כלפי מטה בשדה הכבידה
סיר אייזיק ניוטון תיאר בחוק השני של מכניקה את אחד החוקים החשובים והיסודיים ביותר בפיזיקה: F = ma )כאשר F הוא הכוח, m היא מסה ו-a היא תאוצה). כאשר התאוצה היא בשל הכבידה, החוק השני של ניוטון הופך ל- ) F = mg כאשר g היא תאוצת הכבידה). נוסחה זו מתארת בפשטות כי הכוח (המשקל) הפועל כלפי מטה על אובייקט, תלוי אך ורק במסה של האובייקט ובהשפעת הכבידה ולא בנפח האובייקט [17]. נפח אינו כל גורם בנוסחה זו והכוח בו גוף נמשך כלפי מטה, כלל אינו קשור לנפחו.
חוק הוק: מודול האלסטיות
דגם קפיץ-מסה מספק הערכה פשוטה אך יעילה של מערכות אלסטיות, כגון רקמת שד. על פי חוק הוק -איור 1, ניתן לראות כי המידה שבה הרקמה נמתחת תהיה ביחס ישר למסה של השד יחד עם השתל, ותהיה ביחס הפוך לקבוע הקפיץ, שבמקרה של רקמה מבוטא ע"י מודול יאנג (מודול האלסטיות שלה). במנח סטטי וזקוף, משקל השתל יוריד את השד כלפי מטה בכוח העומד ביחס ישר למשקל השתל. המתיחה של הרקמה היא לינארית (בתוך גבולות האלסטיות של הרקמה), ועל כן, תזוזת הרקמה תגבר ביחס ישר למשקל השתל. ככל שהמשקל גדול יותר, כך התזוזה (הצניחה) תהיה גדולה יותר. שתל כבד יגרום מתיחה גדולה וצניחה גדולה יותר של השד [17].
איור 1- חוק הוק ורקמת השד.
האלסטיות של רקמת השד מתוארת באיור ע״י קפיץ בעל קבוע k. במנח סטטי וזקוף של גוף האישה, משקל השתל ימשוך את השד כלפי מטה, בכוח פרופורציונלי למשקל השתל כפי שמתואר בנוסחה F= mg, כאשר F הוא הכוח, m היא המסה ו g הוא קבוע הגרביטציה האוניברסלי. מתיחת הרקמה הינה ביחס לינארי (בגבולות האלסטיות של הרקמה). על כן, מתיחת הרקמה תגבר ביחס ישר למשקל השתל. השינוי במתיחה מתואר ע״י
ΔX = F/k, כאשר ΔX מייצג את המתיחה, F הוא הכוח שמופעל ו- kהוא קבוע הקפיץ. שתל כבד, יגרום לעליה בכוחות הפועלים וכתוצאה מכך, למתיחה גדולה יותר של רקמת השד בהשוואה לשתל קל, כפי שניתן לראות באיור, F1
משרעת התנועה נמצאת ביחס ישר למשקל
בעת עמידה זקופה ויציבה, המשיכה של כוח הכבידה על השד היא קבועה ובעלת כיוון אחיד- כלפי מטה. במצבים דינמיים כגון הליכה, ירידה במדרגות, ריקוד או ריצה, כוחות תאוצה גורמים לתנועה משמעותית בשדיים הנעים לכיוונים שונים. על פי סקור (Scurr JC) ואח', במדידות שד קינמטיות שבוצעו על הליכון, משרעת התנועה של השד היא בכיוונים רבים, אך נמצאת ביחס ישר למשקל בלבד ואינה קשורה לנפח [23].
הקטנת שד
תופעות משניות לחזה גדול (לחץ בכתפיים, כאבי גב או צוואר כרוניים ונמלול בעצב האולנרי), ניתנות להקלה באופן יעיל על ידי הסרת רקמת שד במשקל 256 גרם או יותר [24, 25]. זוהי דוגמה קלינית נוספת המדגימה כי גם הפחתה קטנה במשקל השד יכולה להפחית במידה משמעותית את כוחות הכבידה הפועלים על הרקמה, ולהפחית את ההשפעות המזיקות ארוכות-הטווח ואת הסימפטומים הנלווים.
תכונות ויסקואלסטיות של רקמות רכות
החדרת השתל בגודל / נפח מסוים לחזה, מעלה באופן מידיי את המתח ברקמות המקיפות את השתל, אך רקמות רכות, בשל תכונותיהן הביומכניות, הויסקואלסטיות- VISCOELASTIC , מגיבות מיד למתח הנוצר בהן בתופעה המכונהSTRESS RELAXATION [15]. הרקמות המתוחות, עוברות במהירות רפיון והתאמה והמתח בהן יורד. תהליך זה יחסית קצר, מוגבל בזמן ומסתיים במהרה- תרשים 1א. (מותחני רקמה שנמצאים בשימוש רחב בכירורגיה פלסטית עושים שימוש בתכונות אלו של הרקמות) [26].
מנגד, משקלו של אותו שתל, בשל השפעת כוח הכבידה (גרביטציה), יפעל על שדיה של האישה, ללא לאות, באופן קבוע ובהתמדה. למעשה לאורך כל חייה. תוצאות פעולה זו ילכו ויחמירו עם הזמן- תרשים 1ב. העומס המתמשך המופעל על הרקמות, יגרום להן להימתח ולהתארך. בשלב מסוים, אם המתח ברקמות גובר מעבר ליכולת הבסיסית שלהן להימתח, יופיע עווית מכאני- Deformation Mechanical Creep [15].
מעתה ואילך, משקל השתל הוא הגורם המכני הדומיננטי שישלוט בשדיה של האישה, השתל יפעל למעשה כמשקולת לכל דבר. כך, המשקל קורא תיגר על היכולת האלסטית של המרכיבים השונים של רקמת השד, גורם למתיחה בלתי הפיכה של הרקמה ויצירת עיוות פלסטי (בלתי הפיך) בה [15-17].
תרשים 1א- המתח ברקמה כתוצאה מנפח השתל הוא זמני וחולף (שבועות).
תרשים 1ב- המתח ברקמה כתוצאה ממשקל השתל הוא מתמשך וקבוע (שנים).
משקל שתלי החזה בגרימת סיבוכים בטווח הארוך
על מנת לעמוד במגבלות הקליניות ובכדי לספק את דרישות המטופלות להגדלת נפח השדיים, גודל השתל נחשב לאחד המשתנים הקריטיים ביותר שיש להעריך בעת בחירת שתל [27]. שיטות רבות הוצעו לחישוב גודלו האופטימלי של השתל, רובן מתחשבות בממדיו האנטומיים של השד ובית החזה, [16, 27] אך מעטות גם מעריכות את מאפייני הרקמה או מתייחסות לתופעות Mechanical Creep Deformation, Stress relaxation [15].
כידוע, השד הוא איבר בלתי-יציב ודינמי, המורכב מעור, שומן ורקמה בלוטית, המושפעים מגורמים פנימיים וחיצוניים כגון גיל, מצב הורמונלי, מדד מסת הגוף וכוח הכבידה [28]. במהלך חיי האישה, בשלבים השונים של גיל ההתבגרות, הריון, הנקה והבלות, השדיים משתנים בגודלם ובצורתם. לאורך זמן, רקמת השד מתנוונת, העור הופך לדק יותר והאלסטיות שלו מופחתת [17].
בכדי להגביר את בטיחות ההליך הכירורגי ולשמר לאורך זמן את תוצאות הניתוח, דרוש תכנון מקדים, טרום- ניתוחי, שכולל מחד, התחשבות במאפייני הרקמה התומכת והשינויים החלים בה לאורך זמן ומאידך, התחשבות במשקל השתלים [16, 17]. משקל השתל הוא קבוע, יציב ופועל לאורך כל חיי האישה. על המשקל להתכתב עם חוסנה של הרקמה אשר משתנה עם גיל המטופלת, הסטטוס ההורמונאלי, והשפעת כוח המשיכה וכוחות תאוצה הגוברים בעת עלייה באינטנסיביות הפעילות היומיומית של המטופלת [16]. השד חסר מנגנון משמעותי לתמיכה במשקל. בחירה בשתלים בעלי משקל המאתגר את היכולת האלסטית של רקמת השד, נושא בחובו סיכון של החמרת תופעות לוואי שאף עלולות להיות בלתי הפיכות. התעלמות ממאפייני הרקמה מעלה את הסיכון לצורך בניתוח תיקון משני [27] ומתן הדעת לבעיות אלו טרם ביצוע הניתוח הביא להפחתה של הצורך בניתוח חוזר עד פי חמישה [29].
פתרון קל– משקל
ההכרה במשקל שתל השד כגורם המרכזי שמשפיע על תוצאות קליניות ארוכות-טווח, עודד את פיתוח שתל השד קל-המשקל הראשון, B-Lite®. עד לאחרונה, נפח ומשקל של שתלים נחשבו לשמות נרדפים (משקל סגולי של- 0.97 g/mL ו-1.0 g/mL לשתלי סיליקון ומי מלח בהתאמה). בשונה, שתלים קלי המשקל הביאו ליצירת בידול בין המשקל לבין הנפח. השתל הקלB-Lite®– – תמונה 2, מספק הפחתה של כ-30% ביחס שבין המשקל לנפח בהשוואה לשתל זהה במידתו העשוי סיליקון או מי מלח [16, 17]. משקלם המופחת של השתלים תוכנן כך שיקטן העומס המופעל על הרקמות, לאורך זמן, בהשוואה לזה שיוצרים השתלים הסטנדרטיים [17]. המשקל המופחת בשתלי B-Lite® הושג ע״י שילוב ייחודי המוגן במספר פטנטים של ג'ל סיליקון המחובר בקשרים כימיים קוולנטים עם מיקרוספירות (Microspheres) חלולות העשויות מבורוסילקט, חומר אשר נמצא בשימוש נרחב ברפואה. חומר מילוי השתל, יוצר ג׳ל הומגני, קל משמעותית מג׳ל המילוי הסטנדרטי. קיומם של המיקרוספירות מביא להפחתה בכמות ג'ל הסיליקון שיש בו צורך למילוי השתל ובכך מפחית את מרכיב הסיליקון בשתל [17]. בנוסף, השילוב המיוחד מעניק לג׳ל המילוי לכידות (Cohesivity) גבוהה שגורמת לו לשאוף לשמור על צורתו- Form Stable.
תמונה 2- שתלים קלי משקל B-Lite®
בטיחותם של שתלים קלי – משקל
הקשרים הכימיים שנוצרים בין שרשראות הפולימר בג'ל הסיליקון והמיקרוספירות יציבים במיוחד (קוולנטיים) וחוזקם המשולב (חוזק אדהזיה) גדול משמעותית מחוזקם של הקשרים בין שרשראות הסיליקון לבין עצמן (חוזק קוהזיה) [17]. תכונה זו של החומר תוכננה בכדי למנוע את היפרדותן של המיקרוספרות מג׳ל המילוי במקרה של קרע [17]. למעשה, גם במקרה תיאורטי של קרע, חוזקו של הקשר הכימי סביב למיקרוספרות יגרום לשטח הפנים של כל מיקרוספרה להיות מכוסה בג׳ל סיליקון, דבר שבפועל יוביל לחשיפה של רקמות הגוף לסיליקון בלבד, בדומה למקרה של קרע בשתל סיליקון סטנדרטי [17].
קיומם של המיקרוספירות מפחית את תופעת דליפת הג'ל- Gel Bleed מאחר ויש פחות סיליקון בשתל. דליפת ג'ל עלולה לגרום ליצירת תגובות דלקתיות מקומיות, ויש סיכון לנדידתו של הסיליקון באמצעות המערכת הלימפתית, כפי שדווח בשימוש בשתלים אחרים [30]. המגבלה הנוקשה של גודלן של המיקרוספירות (μm 30 <) אינה מאפשרת להן לדלוף מהשתל כאשר המעטפת שלמה וגם במצב של קרע, גודלן מונע מהן לעבור פאגוציטוזה או להתנקז בדרכי הלימפה ובכך נמנעת האפשרות להפצתן בגוף [17]. כמו כן, מכיוון שהמיקרוספירות המורכבות מבורוסיליקט – חומר אינרטי, שידוע בביוקומפטביליות שלו ואף משמש כחומר ייחוס במבחני התאמה ביולוגית, הסבירות שיביאו לתגובה דלקתית או אחרת נמוכה ביותר. מעטפת השתל המקיפה את הג׳ל הקל נמצאת בשימוש קליני במשך שנים רבות כחלק ממכלול של שתלי שד הזמינים באופן מסחרי,
Polytech Health & Aesthetics GmbH, Dieburg, Germany)) והושתלו בבטחה במאות אלפי נשים. מעטפות השתלים זמינות במרקם חלק, במגוון רחב של חספוסים וכן בציפוי פוליאוריתן.
שתלי B-Lite® מיוצרים בגרמניה ע״י חברת POLYTECH ומאושרים בסיווג III תחת רגולציות אירופאיות (הקטגוריה המחמירה ביותר). השתלים הקלים נבדקו בסדרה ארוכה של בדיקות וניסויים פרה קליניים וקליניים בסטנדרטים מחמירים והם מחזיקים באישור אמ״ר, CE ואישורים במדינות נוספות [17]. השתל הקל נמצא בשימוש ביותר מ-40 מדינות בעולם, ביניהן: אנגליה, גרמניה, שוויץ, איטליה, שבדיה, פינלנד, ספרד, דרום אפריקה, אוסטרליה, ניו זילנד ועוד.
נתונים קליניים
מדי שנה, מבוצעים אלפי ניתוחים עם שתלים קלים תחת מספר רב של אינדיקציות, ברחבי העולם. ד״ר ג׳קי גוברין ביצע את הניתוח הראשון בעולם עם השתלים הקלים בשנת 2013, כחלק ממחקר קליני פרוספקטיבי מבוקר תחת אישור ועדת האתיקה העליונה של משרד הבריאות הישראלי. דיווח סקר קליני ראשוני (נוב׳ 2017) של 790 הליכים שכללו סך של 1,580 שתלים קלי-משקל עם ממוצע מעקב של 15 חודשים (1-44 חודשים), הראה שיעורי שביעות רצון טובים ובטיחות כללית מצוינת. שיעורי האירועים השליליים היה דומה או נמוך בהשוואה לשתלי שדיים אחרים ולא דווח על קרעים. בנוסף, במחקר סמוי שערכנו, שלושה מנתחים בכירים בחנו 30 מטופלות (15 בעלות שתלי B-Lite® ו-15 בעלות שתלים מסורתיים) ולא היו מסוגלים להבחין בין סוגי השתלים בהתבסס על המראה והתחושה שלהם בשד.
בימים אלו מתבצע מחקר פרוספקטיבי מעמיק ממרכזים רפואיים שונים בעולם לבדיקת יעילותו ובטיחותו של השתל בטווח הארוך ואלה עתידות להתפרסם בקרוב בספרות העולמית. עד כה התוצאות נראות מבטיחות עם שיעור סיבוכים נמוך יחסית ושביעות רצון מטופלות גבוהה בהשוואה לשתלים סטנדרטים.
בעקבות דיווחים מנשים שעברו ניתוחי הגדלת חזה עם השתלים הקלים על פחות כאב, ערכנו מחקר תצפית רטרוספקטיבי שהשווה בין רמות כאב בתר- ניתוחי, משך הזמן הנדרש להחלמה ושביעות הרצון מתהליך ההחלמה, כפי שדווח על ידי 50 מטופלות שעברו השתלה עם שתלים קלי- משקל, לעומת 50 מטופלות שעברו את השתלה עם שתלי סיליקון סטנדרטיים [22]. בקרב המטופלות אשר עברו השתלה של שתלים קלים דווח על רמת כאב נמוכה יותר, יחד עם שימוש נמוך משמעותי בתרופות להקלה בכאב. כמו כן, דווח כי המטופלות חזרו לשגרת יומן מהר יותר מהמטופלות שהושתלו בהן שתלים סטנדרטיים, זאת על אף שימוש בשתלים קלים עם נפחים גדולים יותר המצריכים אורכי חתך גדולים יותר [22]. חוויה בתר- ניתוחית שכוללת כאב מופחת וזמן החלמה קצר יותר, נמצאה מקושרת באופן עקבי לעליה בשביעות הרצון של המטופלות ולעלייה באיכות חייהן [22].
מסקנות
למשקל השתל, לאו דווקא נפחו, תרומה משמעותית בגרימת סיבוכים בתר ניתוחיים ארוכי טווח בניתוחי שד מבוססי שתל. למעשה, יש לייחס למשקל השתל את כל אותן תופעות לוואי שיוחסו לגודל השתל.
שתלים קלי- משקל, הם השתלים הקלים ביותר והיחידים מסוגם בעולם, מפחיתים בכ- 30% את היחס שבין משקל לנפח השתל, פיתוח טכנולוגי חלוצי וחדשני בתחום של חברת G&Gהישראלית. השתלים מיוצרים בגרמניה ומשווקים בעולם ע"י חברת POLYTECH הוותיקה מגרמניה. השתלים הקלים, נחשבים לאחת ההמצאות המשמעותיות ביותר ב- 25 שנים האחרונות, בכירורגיה פלסטית של השד. הטכנולוגיה החדשנית עשויה לשפר עוד יותר את בטיחות הניתוחים ואת תוצאותיהם ובכך את שביעות רצון המטופלות.
ביבליוגרפיה
ISAP International Study on Aesthetic/Cosmetic Procedures Performed in 2018. [Available from: https://www.isaps.org/medical-professionals/isaps-global-statistics/.
- Diaz JF. Review of 494 Consecutive Breast Augmentation Patients: System to Improve Patient Outcomes and Satisfaction. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2017;5(10):e1526.
- Pusic AL, Matros E, Fine N, et al. Patient-Reported Outcomes 1 Year After Immediate Breast Reconstruction: Results of the Mastectomy Reconstruction Outcomes Consortium Study. J Clin Oncol. 2017;35(22):2499-506.
- Alderman A, Pusic A, Murphy DK. Prospective Analysis of Primary Breast Augmentation on Body Image Using the BREAST-Q: Results from a Nationwide Study. Plast Reconstr Surg. 2016;137(6):954e-60e.
- Cosmetic Surgery National Data Bank Statistics. Aesthet Surg J. 2017;37(suppl_2):1-29.
- Ilonzo N, Tsang A, Tsantes S, et al. Breast reconstruction after mastectomy: A ten-year analysis of trends and immediate postoperative outcomes. Breast. 2017;32:7-12.
- Position Statement on Silicone Breast Implants and Breast-Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma. [Available from: https://www.plasticsurgery.org.il/נייר-עמדה-בנוגע-לקשר-בין-שתלי-סיליקון-ל/.
- El-Haddad R, Lafarge-Claoue B, Garabedian C, Staub S. A 10-Year Prospective Study of Implant-Based Breast Augmentation and Reconstruction. Eplasty. 2018;18:e7.
- F.D.A. Risks and Complications of Breast Implants [Available from: https://www.fda.gov/medical-devices/breast-implants/risks-and-complications-breast-implants.
- Brown MH, Somogyi RB, Aggarwal S. Secondary Breast Augmentation. Plast Reconstr Surg. 2016;138(1):119e-35e.
- Maxwell GP, Van Natta BW, Murphy DK, et al. Natrelle style 410 form-stable silicone breast implants: core study results at 6 years. Aesthet Surg J. 2012;32(6):709-17.
- Cardoso MJ, Wyld L, Rubio IT, et al. EUSOMA position regarding breast implant associated anaplastic large cell lymphoma (BIA-ALCL) and the use of textured implants. Breast. 2019;44:90-3.
- Quesada AE, Medeiros LJ, Clemens MW, et al. Breast implant-associated anaplastic large cell lymphoma: a review. Mod Pathol. 2019;32(2):166-88.
- Ben Naftali Y, Barnea Y, Clemens MW, Bar-Meir E. How Common Is Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma? First Four Cases in Israel. Isr Med Assoc J. 2019;21(8):512-5.
- Vegas MR, Martin del Yerro JL. Stiffness, compliance, resilience, and creep deformation: understanding implant-soft tissue dynamics in the augmented breast: fundamentals based on materials science. Aesthetic Plast Surg. 2013;37(5):922-30.
- Govrin-Yehudain O, Ascherman JA. Breast Implant Weight versus Volume: Reappraising Breast Implant Compatibility with Tissue Characteristics. Plast Reconstr Surg. 2019;143(4):901e-2e.
- Govrin-Yehudain J, Dvir H, Preise D, et al. Lightweight breast implants: a novel solution for breast augmentation and reconstruction mammaplasty. Aesthet Surg J. 2015;35(8):965-71.
- Handel N. Secondary mastopexy in the augmented patient: a recipe for disaster. Plast Reconstr Surg. 2006;118(7 Suppl):152S-63S; discussion 64S-65S, 66S-67S.
- Tebbetts JB, Teitelbaum S. High- and extra-high-projection breast implants: potential consequences for patients. Plast Reconstr Surg. 2010;126(6):2150-9.
- Munhoz AM, Clemens MW, Nahabedian MY. Breast Implant Surfaces and Their Impact on Current Practices: Where We Are Now and Where Are We Going? Plast Reconstr Surg Glob Open. 2019;7(10):e2466.
- Henderson PW, Nash D, Laskowski M, Grant RT. Objective Comparison of Commercially Available Breast Implant Devices. Aesthetic Plast Surg. 2015;39(5):724-32.
- Govrin-Yehudain O, Matanis Y, Govrin-Yehudain J. Reduced Pain and Accelerated Recovery Following Primary Breast Augmentation With Lightweight Breast Implants. Aesthet Surg J. 2018;38(10):1092-6.
- Scurr JC, White JL, Hedger W. Supported and unsupported breast displacement in three dimensions across treadmill activity levels. J Sports Sci. 2011;29(1):55-61.
- Chadbourne EB, Zhang S, Gordon MJ, et al. Clinical outcomes in reduction mammaplasty: a systematic review and meta-analysis of published studies. Mayo Clin Proc. 2001;76(5):503-10.
- Thoma A, Sprague S, Veltri K, et al. A prospective study of patients undergoing breast reduction surgery: health-related quality of life and clinical outcomes. Plast Reconstr Surg. 2007;120(1):13-26.
- De Filippo RE, Atala A. Stretch and growth: the molecular and physiologic influences of tissue expansion. Plast Reconstr Surg. 2002;109(7):2450-62.
- Tebbetts JB, Adams WP. Five critical decisions in breast augmentation using five measurements in 5 minutes: the high five decision support process. Plast Reconstr Surg. 2006;118(7 Suppl):35s-45s.
- Rehnke RD, Groening RM, Van Buskirk ER, Clarke JM. Anatomy of the Superficial Fascia System of the Breast: A Comprehensive Theory of Breast Fascial Anatomy. Plast Reconstr Surg. 2018;142(5):1135-44.
- Adams WP. The High Five Process: tissue-based planning for breast augmentation. Plast Surg Nurs. 2007;27(4):197-201.
- Bachour Y, Heinze ZCM, Dormaar TS, et al. Poly Implant Prothese silicone breast implants: implant dynamics and capsular contracture. Eur J Plast Surg. 2018;41(5):563-70.