שתלי סיליקון לחזה משמשים מזה עשרות שנים למטרות אסתטיות ושחזוריות.

לאחרונה, נשים אחדות פונות להוצאת שתלי סיליקון משדיהן, בשל החרדה להתפתחות תופעות לוואי מסוכנות העלולות להופיע בגופן בשל השתלים. תופעה זו מקבלת כוח משמועות ורכילות רבה הנפוצות בנושא.

סיליקון הוא החומר ממנו בנויים השתלים. הסיליקון ידוע כחומר אינרטי (“אדיש” מבחינה כימית ואינו יוצר שינויים או תגובות כימיות בקלות).

משך השנים נערכו מאות מחקרים במטרה לבדוק קשר אפשרי בין סיליקון לבין גידולים או תופעות לוואי שונות בשדיים ובגוף.

עד היום הועלו חשדות בדבר הקשר בין סיליקון ג’ל ו/ או חספוס מעטפת המשתל לבין התפתחות לימפומה נדירה מסוג- Non-Hodgkin anaplastic large cell lymphoma (ALCL)

מדובר בגידול נדיר ביותר המיוחס בעיקר למעטפות עם חספוס גס של שתלים מסוג BIOCELL, שאינם עוד בשימוש.

שכיחות מחלה זו היא בטווח של 1 ל-3,000 עד 1 ל-30,000 נשים, (נדיר ביותר) בעוד הסיכון לחלות בסרטן השד הוא ככלל, אחד לתשע נשים (1:9).

 

הודעת חברת אלרגן על שתלי סיליקון מסוג BIOCELL

ביולי 2019 חברת אלרגן הכריזה על ריקול (Recall) לשתלים מסוג BIOCELL בעלי מעטפת עם חספוס גס. הריקול כלל איסוף של מלאי השתלים שטרם הושתלו ונמצאו בבתי החולים.

בהצהרה שפורסמה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), צוין כי אין צורך בהסרה או בהחלפה של שתלים מסוג BIOCELL או שתלים אחרים אצל נשים שכבר עברו את הניתוח ונושאות את השתלים, בתנאי שלא הופיעו סימפטומים חריגים.

אינדיקציות לניתוח

ניתוח להוצאת שתלים עשוי להתבצע מסיבות רפואיות או אסתטיות.

  • סיבות רפואיות: התכווצות קופסית (Capsular Contracture), בלאי או קרע של השתל, ALCL וזיהום.
  • שיקולים אסתטיים: שינויים בהעדפות האסתטיות, במיוחד לאחר שינויים גופניים הנובעים מהתבגרות, לידה, הנקה או שינויים במשקל.

הוצאת שתלים עקב שחיקה ובלאי

כמו לכל מוצר רפואי, גם לשתלי סיליקון בלאי ושחיקה. לפי מחקרים רבים שנעשו בנושא, הסיכוי לקרע של שתלי סיליקון עולה משמעותית לאחר 10-15 שנים. בשל הצמיגות של תוכן הסיליקון, תהליך השחיקה לרוב אינו מורגש, והאבחנה נעשית לרוב באמצעות בדיקות הדמיה כמו אולטרסאונד או MRI. בהתאם לכך, מומלץ לבצע בדיקות הדמיה תקופתיות, כדי לעקוב אחר מצב השתלים.

במקרה של בלאי, הטיפול כולל הוצאה של השתל וניקוי הכיס. ברוב המקרים, הסיליקון נשאר בתוך הקופסית המקיפה את השתל, אך ייתכנו מצבים בהם הוא דולף לרקמת השד או לקשריות הלימפה בבתי השחי. במקרים אלו, לרוב אין צורך להסיר את הסיליקון מהרקמות הסובבות ויש לבצע מעקב באמצעות בדיקות הדמיה תקופתיות.

הוצאת שתלים עקב התכווצות קופסית

כאשר שתל מוחדר לגוף, מערכת החיסון מזהה אותו כגוף זר ומפעילה מנגנון הגנה טבעי. בתגובה לכך, נוצרת מעטפת דקה של רקמת חיבור סביב השתל, הנקרא קופסית. זהו תהליך פיזיולוגי רגיל המתרחש אצל כל מי שעוברת השתלה, והיווצרות הקופסית עצמה אינה מעידה על בעיה רפואית.

עם זאת, במקרים נדירים יחסית, עשויה להתפתח התקשות או התכווצות קופסית (Capsular Contracture), תופעת לוואי המתבטאת ביצירת רקמה צלקתית עבה סביב השתל. ההתקשות יכולה להופיע החל ממספר שבועות לאחר הניתוח ועד שנים רבות לאחר מכן. חומרת התופעה מתוארת על פי דרגות, כאשר בדרגות 1–2 לרוב לא נדרש טיפול כירורגי. לעומת זאת, בדרגות 3–4 הרקמה סביב השתל עלולה לעבור התקשות משמעותית, הגורמת לשד להרגיש נוקשה ולעיתים אף לגרום לכאבים או לרגישות באזור.

הטיפול במצבים אלו עשוי לכלול טיפול בקופסית על ידי הוצאתה (Capsulectomy) או חיתוך ושחרור שלה (Capsulotomy). הוצאת קופסית מלאה מאריכה את משך הניתוח, ומעלה את השכיחות לסיבוכים ניתוחיים, בהשוואה לניתוח להוצאת שתלים בלבד או להסרה חלקית של הקופסית. במקרים מסוימים, כאשר הקופסית צמודה באופן משמעותי לצלעות, הוצאתה המלאה עלולה לגרום לסיבוכים חמורים ומסכני חיים. ההחלטה על היקף הסרת הקופסית מחייבת הערכה רפואית מדוקדקת וביצוע ההליך על ידי מנתח פלסטי מיומן ובעל ניסיון.

תחלואת שתלי שדיים BII- Breast Implant Illness

תלונות נפוצות אצל נשים המבקשות לעבור ניתוח להוצאת שתלים מגופן בשל תחלואת שתלי שדיים:
עייפות, חולשה, סחרחורת, הזעה, ירידה או עליה בתאבון ובמשקל, לעיתים כאבים במפרקים מלווה בנפיחות, הרגשת חום מבלי שסיבתו המדויקת ידועה ועוד. אגב, כולן תופעות המופיעות באופן טבעי גם אצל נשים שכלל אין בגופן שתלים (לעיתים גם בגברים ניתן לראות תופעות דומות).

סיליקון הוא חומר אליו אנחנו נחשפים כמעט מיום היוולדנו. יש כיום יותר מ-1000 מוצרים רפואיים לשימוש המכילים סילקון.

למעשה אנו נושמים, שותים ואוכלים סיליקון לעיתים קרובות כבר מיום היוולדנו. מוצץ, בקבוקים להאכלת תינוקות, צעצועים, זונדות, קטטרים, קוצבי לב, מפרקים מלאכותיים ועוד ועוד, כולם מכילים סיליקון. הסיליקון אגב החליף במוצרים רבים, את הגומי ואת הפלסטיק.

בהזדמנות זו יש לציין כי אנו (כולנו) אוכלים מדי שבוע גם כ-5 גרם פלסטיק הנכנס אל גופנו, בשל חלקיקים זעירים המשתחררים מאריזות פלסטיק, של מזון, מוצרי חקלאות ודגה מהים, כמויות שהולכות ומצטברות משך השנים לקילוגרמים רבים. בנוסף, אנו כמובן חשופים לזיהום אויר, חומרי ניקוי, מוצרי הדברה, מתכות כבדות, רעלים שונים, תכשירי קוסמטיקה, תרופות ועוד ועוד.

אנחנו יכולים לייחס כמובן לסיליקון כל תופעה הנגרמת ע”י אחד מגורמים אלה. אך האם הסיליקון הוא האחראי (האשם) באמת לכל תופעה בגופנו או לכל תחלואינו? כאשר אנו מוקפים משך כל חיינו בכל כך הרבה גורמים סביבתיים מזיקים, שהשפעתם ההרסנית ידועה.

מצורפת פה רשימה ארוכה מאוד של תופעות לוואי אפשריות:

  • בלבול, קשיי התמצאות, ירידה בחשק המיני, עצבנות.
  • הפרעה בריכוז או בזיכרון, איבוד זיכרון, רעד, הפרעה בדיבור, תחושת עקצוץ, חוסר/קהות בתחושה, רדמת, נדודי שינה, עייפות, תחושה משונה.
  • הפרעות בשיווי המשקל, נפילות.
  • יובש בפה, עצירות, הקאות, גזים, שלשול, בחילות, בטן נפוחה.
  • נפיחות של הגוף, כולל הגפיים.
  • התכווצויות שרירים, כאב מפרקים, כאבי גב וגפיים.
  • כאב גרון.
  • אובדן תאבון, ירידה במשקל, ירידה ברמת הסוכר בדם, עלייה ברמת הסוכר בדם.
  • אי שקט, דיכאון, חרדה, שינויי מצב רוח, קושי במציאת מילים, הזיות, חלומות משונים, התקפי פאניקה, אפתיה,
  • תוקפנות, קושי בחשיבה, בעיות בתפקוד המיני.
  • שינויים בראייה, ריצוד עיניים, הבזקי אור, תנועות קופצניות, ירידה בתגובות רפלקס.
  • פעלתנות, סחרחורת בעמידה, רגישות עורית, איבוד טעם, תחושת צריבה, רעד בתנועה, ירידה ברמת ההכרה, אובדן הכרה, עילפון, רגישות מוגברת לרעש, תחושת מחלה.
  • טשטוש ראייה, ראייה כפולה.
  • עיניים יבשות, נפיחות או כאב בעין, חולשת עיניים, עיניים דומעות, גירוי בעין.
  • הפרעות בקצב הלב, קצב לב מוגבר, לחץ דם נמוך או גבוה, שינויים בדופק.
  • הסמקה, גלי חום.
  • קושי בנשימה, יובש באף, אף סתום.
  • יצירת רוק מוגברת, צרבת, רדימות מסביב לפה.
  • הזעה, פריחה, צמרמורות, חום.
  • עוויתות שרירים, נפיחות במפרקים, קשיחות שרירים, כאב כולל כאב שרירים, כאב צוואר.
  • כאב בשדיים.
  • קושי או כאב במתן שתן, בריחת שתן.
  • חולשה, צמא, לחץ בחזה.
  • שינויים בבדיקות דם ותפקודי כבד (עלייה בקראטין פוספוקינאז בדם, עלייה באנזימי כבד,ירידה בטסיות הדם, נויטרופניה, עלייה בקריאטינין בדם, ירידה באשלגן בדם).
  • רגישות יתר, נפיחות בפנים, גרד , נזלת, דימום מהאף, שיעול, נחירות.
  • כאבים במחזור החודשי.
  • ידיים ורגליים קרות.

למי מאיתנו לא היו אי פעם תלונות וסימפטומים מעין אלה המופיעים כאן?

תלונות אלה או חלקן אופייניות גם לנשים המבקשות להוציא שתלי סיליקון מגופן, כביכול, בשל תחלואת שתלי סיליקון (BII) אך לציין כי רשימה זו כלל אין לה קשר כלשהו לסיליקון.
היא נלקחה מעלון המתאר את תופעות הלואי של תרופות בשם LYRICA או ,CIPRALEX תרופות נפוצות או דומיהן הנמצאות בשימוש יומיומי רחב.
לנשים זכות מלאה להכניס או להוציא שתלי סיליקון מגופן, אך נשים הפונות להוציא שתלי סיליקון מחשש כי הן סובלות מתחלואה שנגרמה מסיליקון (BII) לרוב פוגעות בעצמן ובשדיהן בשל ייחוס מוטעה של תלונותיהן לשתלי הסיליקון שבגופן.

איך תבחרי את הרופא שלך?

ישנה חשיבות רבה בבחירת מנתח פלסטי מומחה ומיומן בניתוחי חזה.

בחירת מנתח מומחה לניתוח היא אינה דבר של מה בכך ויש לה השפעה גדולה על הצלחת הניתוח ועל תוצאותיו. כשהדבר נוגע לבריאות ולחזות שלך, כדאי לבחור ברופא המנוסה ביותר בתחום.

מה צפוי לך בפגישת הייעוץ לקראת ניתוח הוצאת שתלים?

במהלך פגישת הייעוץ תתבצע בדיקה מקיפה ובירור של מספר נושאים:

  • היסטוריה רפואית- בעיות רפואיות, מחלות כרוניות, נטילת תרופות קבועות וניתוחים בעבר.
  • היסטוריה משפחתית של סרטן השד ותוצאות של הדמיות שד או בדיקות קודמות כולל הערכת מצב השתלים שבגופך.
  • היסטוריה של הריונות, הנקות וצפי להריונות נוספים.
  • תיאום ציפיות לגבי התוצאה הרצויה.

בהתאם ובשילוב איתך, יומלץ לך על סוג ושיטת הניתוח המתאימה ביותר עבורך.

במהלך פגישת הייעוץ תקבלי הסבר ברור ומדויק לגבי הניתוח, תוצאות אפשריות, תופעות לוואי בלתי רצויות וסיבוכים, על מנת להבין טוב יותר את מהות הניתוח, את יתרונותיו ומגבלותיו.

מהלך הניתוח

הליך להוצאת שתלים מתבצע בהרדמה כללית וכולל מספר שלבים מרכזיים. החתך יבוצע בדרך כלל באזור הקפל התת-שדי, תוך העדפה לשימוש בצלקת קיימת. השתלים יוסרו דרך חתך זה. לאחר הוצאת השתלים, תתבצע סקירה יסודית של הכיס הניתוחי. במקרים מסויימים, בעיקר במצבים של התקשות קופסית בדרגה 3-4, יידרשו פעולות לטיפול בקופסית, הוצאה (Capsulectomy) או חיתוך שלה (Capsulotomy). משך הניתוח הממוצע הוא כ 30 דקות אך עשוי להשתנות בהתאם למורכבות המקרה.

למה לצפות מתקופת ההחלמה? הנחיות לאחר ניתוח

  • מיד לאחר הניתוח תועברי לחדר התאוששות למעקב צמוד. תוך מספר שעות תוכלי להשתחרר לביתך. לפני היציאה, תקבלי הנחיות ספציפיות מהרופא המנתח לתקופת ההחלמה.
  • למחרת הניתוח אפשר להתקלח. יש להסיר את החבישה תוך כדי סיבון האזור, לרחוץ היטב את מקום התפרים, עם מים וסבון. פעולה זו איננה כואבת. רצוי לשבת על כיסא בזמן המקלחת.
  • יש ללבוש למשך חודש ימים, יום ולילה את חזיית הספורט. אם יש לחץ על התפרים, ניתן לשים פד גזה בין החזייה לעור, או לפתוח שני שלבים תחתונים בחזייה. יש לדאוג כי הכתפיות תהיינה משוכות כלפי מעלה והחזה יהיה מורם.
  • במהלך השבועות הראשונים הכאבים ילכו וישתפרו משמעותית. עדיין תיתכן נפיחות קלה. ניתן ללכת לים ולהשתזף כעבור 4 שבועות. אפשר לחזור לפעילות ספורטיבית עם חזייה תומכת תוך 3-4 שבועות ובהדרגה.
    תוצאת הניתוח אינה נראית מיד, אלא לאחר מספר חודשי החלמה.

סיכונים ותופעות לוואי

הוצאת שתלים בד”כ תגרום לשדיים להראות רפויים וצנוחים ותהיה פגיעה קשה בצורתן, ביופיין וכמובן בדימוי הגוף הנשי.

יש המגדילות לעשות ומבקשות לכרות גם את הקופסית (רקמת חיבור המחוברת בחוזקה ובאופן הדוק לשדיים או לשרירים ולצלעות) מתוך שחושבות, כי כך יצליחו לסלק את כל שיירי הסיליקון מגופן. ניתוח זה כרוך בתחלואה קשה כזיהום, דימום, פגיעה בריאה ועוד בעיקר אם הוא מבוצע בידיים בלתי מנוסות.

רצוי כמובן לדעת שאם יש סיליקון בקופסית, אז יש בוודאי סיליקון כבר גם בתוך השד עצמו, בתוך כלי הדם, המערכת הלימפתית ובלוטת הלימפה, המקיפות את השד, כך שכריתת הקופסית בכל מקרה לא תסלק את כל הסיליקון שיוותר בגוף.

כפי שצוין קודם, ההחלטה היא של האישה להכניס או להוציא שתלים מגופה, אך ההחלטה חייבת להיות עניינית. היא חייבת לקחת בחשבון את כל היתרונות, אבל גם את כל החסרונות הכרוכים בפעולה זו, בעיקר בשל העובדה שהיא פועלת על פי הנחות, השערות, שמועות ולחצים מבלי שיש בידה אבחנות מוצקות הקושרות את הסיליקון לתופעות בגופה.

למרות הכל, באם הוחלט להוציא את השתלים ולכרות גם את הקופסית,יש לבצע את הניתוח בזהירות ובמיומנות רבה. הקופסית כאמור מחוברת לעיתים בחוזקה אל רקמת השד אל השריר של בית החזה ואל הצלעות. יש לבצע את הכריתה בעדינות ובמיומנות רבה, כדי למנוע מחד פגיעה ברקמת השד שעדיין נותרה ומאידך להימנע מפגיעה בכלי דם גדולים בבית השחי או ניקוב של הריאה.

חוות דעת על ניתוחים במרפאות ד״ר גוברין

ציון כולל: 5.0
ציון כולל: 4.5
לפגישת ייעוץ אישית עם ד"ר גוברין
אנא השאירו פרטים או חייגו 04-8550930

    שלח

    ד”ר גוברין ג׳קי
    מנתח פלסטי מומחה

    מנתח פלסטי מומחה, מן הבכירים והבולטים במומחים לכירורגיה פלסטית בישראל.
    ד”ר גוברין בוגר בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה, עבר את התמחותו בביה”ח רמב”ם והשתלם במרכזים רפואיים מובילים באירופה ובארה”ב.

    ד”ר גוברין אוראל
    מנתח פלסטי מומחה

    מנתח פלסטי מומחה וחוקר פורץ דרך, דור שני למצוינות בכירורגיה פלסטית.
    ד״ר גוברין, בוגר בהצטיינות יתרה (Summa cum laude) של הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בר אילן, התמחה במחלקה לכירורגיה פלסטית אסתטית ומשחזרת במרכז הרפואי איכילוב, תל אביב.

    צור קשר מהיר
    לפגישת ייעוץ אישית עם ד״ר גוברין
    אנא השאירו פרטים

      שלח